Η Ίρις Μαυράκη με τον Ζουλφί Λιβανελί τραγούδησαν για την Ειρήνη

Στις 2 Σεπτεμβρίου η γνωστή Δωδεκανήσια ερμηνεύτρια Ίρις Μαυράκη τραγούδησε με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Τούρκο συνθέτη, συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη και πρώην βουλευτή  Ζουλφί Λιβανελί  στην συναυλία που έδωσε ο γνωστός συνθέτης  σε ένα ακροατήριο από χιλιάδες κόσμο στα Δίδυμα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα Ειρήνης, Ελπίδας και Αγάπης για μία Παγκόσμια Ειρήνη.

Ο Ζουλφί Λιβανελί αφού μίλησε για την Ελλάδα και την Γέφυρα ΕΙΡΗΝΗΣ που μας ενώνει κάλεσε την Ίριδα στην σκηνή να τραγουδήσουν μαζί το τραγούδι του  ‘Kardeşin Duymaz  – Σαν τον Μετανάστη στη δική σου γή…’ τους δικούς του στίχους στην τουρκική γλώσσα ο Λιβανελί και τους ελληνικούς στίχους σε μετάφραση Λευτέρη Παπαδόπουλου η Ίρις.

Πρώτος ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουλφί Λιβανελί στην Αρχαία  Έφεσσο άνοιξαν τον δρόμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνοντας το παρόν ως Μεγάλοι Δημιουργοί και Αγωνιστές για την Ειρήνη.

To Φεστιβάλ για την ΕΙΡΗΝΗ που διοργανώνεται επι 17 χρόνια απο τον Δήμο των ΔΙΔΥΜΩΝ  και τον αξιόλογο  δήμαρχο κ. Mumin Kamaci συμπεριλάμβανε και μια ημερίδα  από εκπροσώπους της Αρμενικής Εκκλησίας και Συριακής Εκκλησίας στην Τουρκία, Αλεβιτών και Μουσουλμάνων.

Ακολούθησε πολυπληθής πορεία για την ΕΙΡΗΝΗ που ξεκίνησε λίγα μέτρα  απο τον Ναό του Απόλλωνα για ένα χιλιόμετρο περίπου και κατέληξε με το άναμα μίας φλόγας για την ΕΙΡΗΝΗ από τον Δήμαρχο των Διδύμων με την παρουσία χιλιάδων κόσμου από διάφορες χώρες.

Στην συνέχεια ο κόσμος επιβιβάστηκε σε σκάφη και μέσα στο πέλαγος  Ελληνες και Τούρκοι έριξαν στεφάνια απο λουλούδια.

Λίγο αργότερα στην κεντρική σκηνή καταχειροκροτήθηκαν το χορευτικό συγκρότημα με Ποντιακούς χορούς  απο τον Δήμο της Χρυσούπολης, το  χορευτικό συγκρότημα απο τον Δήμο της Σάμου και η  Χορωδία απο την Αντιόχεια που έχει προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης η οποία αποτελείται απο Χριστιανούς Ορθόδοξους,  Αρμένιους, Εβραίους Μουσουλμάνους κ .α   οι οποίοι ερμήνευσαν τραγούδια και ύμνους από διάφορες χώρες και θρησκείες.

Επίσης παρών ήταν και ο δήμαρχος της Χρυσούπολης Καβάλας  κ. Στέργιος Γκούλφας.

Η Ίρις βρέθηκε εκεί ως μέλος του ΔΣ  της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ με την πρόεδρο και γεφυροποιό κ. Έλλη Σεμοίλογλου και την αντιπρόεδρο κ. Ειρήνη Νόττη. Επίσης εκπρόσωπος του Δήμου Θεσαλλονίκης εκ μέρους του Δημάρχου κ. Μπουτάρη  η κ. Δήμητρα Αγκαθίδου δημοτική σύμβουλος και ο κ. Χρόνης Μακρίδης γραμματέας της Ν.Ε. Α’ Πασοκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε εκεί προσκεκλημένος από τον Barkan Kalinomuz  γραμματέα του CHP  της Περιφέρειας του Αίδινίου για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας .

Η ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και των χωρών της Μεσογείου και την Μαύρης Θάλασσας. Η  πρόεδρος κ Έλλη Σεμοίλογλου ήρθε στην Ελλάδα παιδί σχεδόν από το Σκούταρι τής Πόλης θέτοντας ως ύψιστο σκοπό  στην ζωή της την ίδρυση της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ  για την ΕΙΡΗΝΗ και την σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων .

Το 2007 είχε διοργανώσει και εκτός άλλων Φεστιβάλ, μαζί με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  της Σάμου και το Εμπορικό  Επιμελητήριο του Μπόντρουμ ένα 4ήμερο εκδηλώσεων στο Γιαλί Καβάκ του Μπόντρουμ και στην Σάμο αντίστοιχα. Και εκεί η Ίρις συνοδευόμενη απο την Συμφωνική Ορχήστρα του Μητροπολιτικού Δήμου του Εσκισεχίρ και Έλληνες Μουσικούς  κάλεσε τον Ζουλφί Λιβανελί στην σκηνή και τραγούδησαν μαζι το πολύ γνωστό τραγούδι του  ‘ Yigidim Aslanim  – το Μοιρολόι’ .

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με έντονη συγκίνηση από όλους με την υπόσχεση το 2013 να ξαναβρεθούν εκεί και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την διατήρηση της Ειρήνης στην περιοχή και στον Κόσμο.


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία