Φεστιβάλ Αθηνών: Θέατρο Πέρα, «Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir»

Μία πόλη σύμβολο, η Σμύρνη, γίνεται πρωταγωνίστρια του έργου «Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir», που έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών από το τουρκικό Θέατρο Πέρα, στις 5 και 6 Ιουνίου 2013, στην Πειραιώς 260 (κτήριο Η).

Το έργο διαδραματίζεται στη Σμύρνη το 1923ένα χρόνο αφότου η πόλη έχει καεί ολοσχερώς και ενώ έχει τελειώσει η μεγάλη μικρασιατική αναμέτρηση. Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά και η ζωή των ανθρώπων που έχει πληγωθεί βαθιά από τους απανωτούς πολέμους και τις εχθροπραξίες, αλλάζει ριζικά.

Η Συνθήκη της Λωζάνης απαιτεί την ανταλλαγή πληθυσμών και αυτό το συγκλονιστικό γεγονός γίνεται η αφορμή για να μεταφερθούμε ως θεατές στην έπαυλη της οικογενείας Βλαστού, μιας ευκατάστατης ελληνικής οικογένειας με ρίζες στην Ανατολία, που εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τη ζωή, την περιουσία και τις αναμνήσεις της για να βρεθεί βιαίως στην Ελλάδα.

Η ιστορία της οικογένειας, είναι ουσιαστικά η ιστορία των Ελλήνων της περιοχής. Αναμνήσεις ενός μεγαλειώδους παρελθόντος, ανθρώπινες απώλειες στους απανωτούς πολέμους και στις εχθροπραξίες,μικρές και μεγαλύτερες τραγωδίες ανθρώπων που υπήρξαν στενά δεμένοι με την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Παράλληλα, παρακολουθούμε τις ζωές των Τούρκων, που είναι μάρτυρες των ίδιων ιστορικών γεγονότων, που τα έχουν ζήσει από τη δική τους σκοπιά, με τις δικές τους απώλειες και τη δική τους συναισθηματική φόρτιση.

Η πρότερη αρμονική συνύπαρξη των εθνών έχει δώσει τη θέση της στις συγκρούσεις, στην απόλυτη οδύνη, στα ματαιωμένα όνειρα. Και η Σμύρνη, από αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών, εθνικοτήτων, θρησκειών, γίνεται το σύμβολο της διάψευσης.

Τουρκικά και ελληνικά τραγούδια που ερμηνεύονται επί σκηνής ως μέρος της δραματικής πλοκής, αποδεικνύουν και υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ των δύο πολιτισμών και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, που για τόσους αιώνες έζησαν στενά.

Το Θέατρο Πέρα ιδρύθηκε την περίοδο 2000 – 2001, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νεσρίν Καζάνκαγια (Nesrin Kazankaya) και δραστηριοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και περιοδεύει ανά τον κόσμο. Η Νεσρίν Καζάνκαγια είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, διδάσκει θέατρο, είναι μεταφράστρια και θεατρικός συγγραφέας. Έχει υπάρξει Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου Κωνσταντινούπολης και είναι μόνιμο μέλος του Κρατικού Θεάτρου Τουρκίας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νεσρίν Καζάνκαγια
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζεϊνέπ Οζντέν
Δραματουργία: Σαφάκ Ερουγιάρ
Σκηνικά: Μπασάκ Οζντογάν
Κοστούμια: Φατμά Οζτούρκ
Φωτισμοί: Ζεϊνέπ Οζντέν

Ερμηνεύουν: Αϊσάν Σουμερτζάν, Μουχάμμετ Ουζουνέρ, Νεσρίν Καζάνκαγια, Ντέφνε Χαλμάν / Μπασάκ Μεσέ, Εμρέ Τσακμάν, Ντογάν Ακντογάν, Λίντα Τσαντίρ, Ιλκέρ Γιγέν, Σελίν Σεβντάρ, Ασίρ Άκκαγια

Ημέρα & Ώρα:

5-6 Ιουνίου στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 20€
Μειωμένο: 15€
Φοιτητικό / άνω των 65: 10€
Ανέργων: 5€
ΑΜΕΑ: 5€

Προπώληση εισιτηρίων:

– Τηλεφωνικά με πιστωτική κάρτα & πληροφορίες: 210 3272 000
– Μέσω Internet www.greekfestival.gr
– Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών:
ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 -17.00 Σάββατο 9.00 – 15.00
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ: Δευτέρα – Κυριακή 9.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: Δευτέρα – Πέμπτη 9.00 – 19.00 / Παρασκευή – Σάββατο 9.00 – 21.00
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260: Δύο ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης.

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και τα καταστήματα PUBLIC.

Φεστιβάλ Αθηνών


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία