Τουρκία: Aνοδος για το Χρηματιστήριο και τη λίρα μετά τη νίκη του ΑΚΡ

Κατακόρυφη άνοδο σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ καταγράφει τη Δευτέρα η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Το πρωί της Δευτέρας η τουρκική λίρα σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 4% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν σε 2,78 και έναντι του ευρώ σε 3,06.

«Οι εκλογές αυτές θα τερματίσουν την μεταβατική περίοδο που επικρατούσε στην Τουρκία και θα επιτρέψουν μια ενίσχυση της οικονομίας της χώρας» δήλωσε η αναλύτρια Βαλέρια Μπέντνικ της εταιρείας FXstreet.

«Η τουρκική λίρα μπορεί πλέον να γνωρίσει μια περίοδο μεγάλης ανόδου και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να επιστρέψει από τις 3 λίρες στις 2 έναντι του δολαρίου» πρόσθεσε.

Η τουρκική λίρα είχε χάσει περισσότερο από 20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, όπως και έναντι του ευρωπαϊκού, από την αρχή της χρονιάς καθώς η οικονομία της χώρας βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενός ισχυρού πληθωρισμού και ενός υψηλού επιπέδου δημόσιων ελλειμμάτων.

Την ίδια ώρα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε τη Δευτέρα με άνοδο μεγαλύτερη του 5%.

Κατά την έναρξη των συναλλαγών ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου αυτού (BIST 100) σημείωνε άνοδο 5,4% και διαμορφωνόταν στις 83.735 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία